Велинград – перфектното уикенд бягство за любителите на спа и природа

Изморяваме се все повече с всеки изминал ден. Работата ни, хобитата ни и начинът ни на живот ни изстискват и имаме нужда да намерим начини да заредим батериите и да подновим енергията. Ако и вие следвате мечтите си, работите със страст и искате да взимате максимума от всичко, което ви поднася животът, знаете какво имам предвид. Трябват ни добри стратегии за възобновяване на енергията ни и центриране. Спа във Велинград звучи добре, но всъщност можем да правим и толкова много други неща сред природата в това красиво планинско градче.

В тази статия ще ви покажем една такава стратегия – перфектното място за бягство през уикенда, където не само ще презаредите батериите, но ще се полюбувате на природата и чистия въздух. И още, ще се потопите във най-лечебните води на България. За любителите на спа (като нас) това трябва да значи нещо!

Летният фестивал

Ако решите да излезете от минералния басейн и спа центъра в хотела ви във Велинград, все ще намерите какво да правите във Велинград. Например можете да се разходите по главната пешеходна улица, да напазарувате, или да се порадвате на български фолклор – музика, танци, традиции по време на някой фестивал. Ние избрахме последното, като се присъединихме към стотици граждани и гости на града по време на фестивала. Гвоздеят на програмата беше танц по огъня, или т.нар. нестинарство. Публиката бе преносно (а и близо до буквално) подпалена от емоции!

Велинград – СПА столица на Балканите

Тази титла идва от Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите ИХРА (IH&RA), така че не става дума за обикновено хвалене и маркетинг. Всъщност е трудно да се състезаваш с Велинград, когато говорим за минерална вода. Всеки източник е минерален тук. Изворите идват от различни източници и имат различни лечебни свойства.

Град Велинград е създаден като обединение между три села, които имали своите минерални извори с различна температура и химичен състав. В днешно време температурата на водата се покачва, когато минаваш от юг на север в града. Различната температура и състав способстват за лечението на различни болести и състояние. Можете много да подобрите здравето си във Велинград – опорно-двигателната и нервната системи, състоянието на кожата и ставите, плодовитостта и общото физическо състояние.

Ядене и пиене

Най-добрата напитка в района на Велинград е чешмяната вода! Толкова вкусна – пийте смело в големи количества! За хапването – типична за района (и само за този район) храна е овчата и агнешката пържола. Любителите на месото да не пропускат горните, а за привържениците на растителната диета – пробвайте картофите (все пак сме в планината)!

Шеметно пътуване из планината – теснолинейката

Това е (без преувеличение) едно от най-яките неща, които човек може да направи и изпита в България! Возенето на теснолинейката е просто начин за транспорт за хората, живееше в забравените от Бога села в планината. Свързва ги с по-големи села и градове, с възможността да работят и учат. За други (като нас) теснолинейката е незабравимо преживяване, което те пренася не само назад във времето, но и те пренася близо до природата и красотата на живота!

  Приключението Евро Трип – маршрут с влак през Берлин, Прага, Виена, Братислава и Будапеща

Животът ми щеше да е много по-живописен и автентичен, ако се возех на теснолинейката по-често. Връзката ми с природата и хората щеше да е много по-истинска, ако следвах лъкатушещите релси. Умът ми щеше да е много по-бърз и чист и въображението много по-развинтено, ако влизах в хармония с парния локомотив от време на време.

Просто трябва да опитате! Уловете възможността да се повозите на Балканските алпийски железници! Ние се повозихме в участъка от Велинград до Аврамово, което е известно като най-високата гара на Балканите! Тук ще намерите разписания и интересна информация, но не забравяйте да се обадите и потвърдите преди да тръгнете към някоя от гарите на теснолинейката.

Юндола

“Хайде, хайде, имаме страхотни неща!” – това се чуваше, докато прекосявахме импровизирания пазар на центъра на Юндола. Гласове, по-меки и нежни от мед ме приканваха да погледна какво има по сергиите, да пробвам боров мед и домашно сирене. Беше много трудно да откажеш на тези мили хора, но пазаруването на храна и напитки не беше на дневен ред.

Ако сте обмисляли да си построите местенце за почивка и релакс в Родопите, вероятно добре познавате местността Юндола с нейните малки вили, хижи и бунгала – винаги с много пространство и невероятни гледки. Тук спокойно можете да си почивате и да се свържете отново с природата.

Пашови скали

За няма и два часа лека разходка ще стигнете до Пашови скали, където ще можете да наблюдавате драматични гледки и слоеве планини в далечината. Ще преминете през дървета-исполини и яркозелени ливади, ще срещнете диви коне, може би някой лопатар. Ще се натъкнете на много застрашени видове растения и девствени гледки към изчезващи квартали и махали по планинските склонове. Направете си услуга и придайте завършек на преживяването, докато се разхождате с местен водач, който да ви разказва истории за региона (благодарности на нашия планински гид Васко)!

Ако сте обмисляли да си построите местенце за почивка и релакс в Родопите, вероятно добре познавате местността Юндола с нейните малки вили, хижи и бунгала – винаги с много пространство и невероятни гледки. Тук спокойно можете да си почивате и да се свържете отново с природата.

ЗА ВЕЛИНГРАД

Велинград е разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Намира се на 44 km от Пазарджик
Градът има планински климат. Намира се в европейско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата – мека и продължителна. Валежите са сравнително малко. През пролетта и началото на лятото са по-обилни, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка е продължително (до 150 дни). Снежната покривка е устойчива и дебела.
Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Облачността е най-голяма през зимните месеци. Общото ѝ намаляване се наблюдава в началото на есента. Това е едно от местата в България с повече безвалежни дни. Наличието на ясно време и обилно слънцегреене е характерно за Велинград. Средногодишната температура на въздуха е 9 °С. Относителната влажност на въздуха е 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 mm живачен стълб.

Местност Старина

Още едно живописна спирка някъде между Юндола и Белмекен ни очаква. Има ресторант и ски център, така че забавленията са гарантирани по всяко време на годината. Зелените летни пейзажи не само ми действаха приповдигащо и успокояващо едновременно, но и нямам търпение да посетя зимния парк и да се пускам със ски по малкото хълмче. Само да завали сняг!

Белмекен

Язовир Белмекен е разположен точно при битката на Западни Родопи и Рила. Рила завоювала мястото, но то си остава все така удобно разположено само на 30 минути с кола от Велинград. Белмекен има страхотната атмосфера, която привлича и хора с кемпери и палатки, и катерачи, и случайни минувачи. Съвсем спокойно можем да го сравним с красотите на Нова Зеландия. А знаете, че Нова Зеландия заема специално място в нашите сърца!

ВОДНИ РЕСУРСИ

Водни ресурси в района на Велинград – реки, карстови и минерални извори – има в изобилие. Те са фактор за определянето местоживеене на хората, стопанската им дейност, за развитието на туризма като цяло. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинската река. По-важните ѝ протоци са Грънчарица, Луковица, Лепеница, Мътница и Требетущица. Язовирите в района разнообразяват природната среда, изменят положително микроклимата и увеличават значително привлекателността на ландшафта. Във Велинград има редица карстови извори като Клептуза.
Велинградското геотермално находище е най-голямото в Южна България. Сумарният дебит на изворите е 160 l/s. Минералните извори (80 на брой), мекият климат и прекрасната природа са голямото богатство на града. Велинград е един от най-големите балнеологични курорти в България и е известен като „СПА столицата на Балканите“.[2][мъртъв линк] Тук има множество санаториуми, лечебници, модерни СПА центрове и хотели.

izvor

ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ

+359877605871